Huzalszikra-forgácsolás - Eromaszter 2018 Kft.

Megosztás

Huzalszikra Debrecen


 


Szikraforgácsolás:


 


A szikraforgácsolás egy olyan munkafolyamat, melyben fémek megmunkálását, forgácsolását végezzük. A szikraforgácsolás ritka és érdekes tulajdonsága, hogy a megmunkáló anyag lágyabb, puhább, mint a vele megformálni kívánt anyag szerkezete. A szikraforgácsolás alkalmazása során rendkívül pontos alakzatok, alkatrészek, szerszámok állíthatók elő a legkeményebb fémekből is.


 


De hogyan is lehetséges ez?


 


Nehéz a laikus számára érthető nyelven leírni a huzalszikra-forgácsolás működését, folyamatát, bemutatva annak előnyeit vagy hátrányait, mégis megpróbálom emberi szavakba önteni és amennyire csak lehet, nem túlbonyolítani…


 


A szikraforgácsoláshoz szükséges egy elektróda és egy munkadarab, melyet meg kívánunk formázni. A megmunkálási folyamat közben csökkentjük az elektróda és a munkadarab közötti távolságot, ezáltal elérjük azt, hogy létrejön egy híd, átfolyik az áram a felületek között és szikra keletkezik, mely szikrát kisülésnek nevezünk. A szikraköz 0,1-0,2 mm között van. Ennek a kisülésnek a hatására olyan hőfejlődés jön létre, ami miatt a fémek részecskéi elkezdenek olvadni és tulajdonképpen azt követően el is párolognak, tehát megáról a megmunkálandó anyagról, annak felületéről válnak le a részecsék, így formálva a munkadarabot. A szikrázás bár folyamatosnak tűnik, a valóságban másodpercenként több ezer szikra kel életre és alszik ki a tűpontos és sima felület elérése érdekében.


 


Az elektromos áram megszakításával a kisülés hatására megolvadt anyag kicsapódik. Többszörös kisülés eredményeképpen több egymáshoz nagyon közeli kráter keletkezik és ennek okán az anyagfelület síkjában végezhető el az anyagleválasztás. A felületi minőséget az impulzusáram mellett egyéb műszaki specifikációk, beállítások határozzák meg.


 


Ezek között az anyagok között első körben még nem keletkezik áram, hiszen a köztük lévő dielektrikum szigetelőként funkcionál. A dielektrikum lehet ioncserélt víz dielektrikum olajnak az ásványi vagy szintetikus formája. Ez szolgálja a leválasztott anyag eltávolítása mellett a kisüléskor létrejövő szikrákfelületek közötti egyenletes elosztását, illetve az anyagok hűtését is egyúttal.


 


Keressenek bennünket a weboldalon található elérhetőségeinken!


 


forrás: eromaszter.hu< Vissza